Toronto!

by Kristina 14. augusti 2022 18:20

Ja, i går tog vi oss från CPH till YYZ, och för första gången klev vi av här och svängde inte "in i USA" när det var dags att visa passet.

Men dessförinnan var det incheckning, komplettering av poäng (jag lyckas aldrig lägga in både Johans och mitt Eurobonus när jag bokar biljett med SAS), fast track genom säkerhetskontrollen och mina väskor gick igenom röntgen tre gånger. Klockan 9 en lördag morgon var de på gott humör på Kastrup, men hur är det en måndag eftermiddag på O'Hare? Jag har ju all elektronik i handbagaget; mobilen, plattan, Astrid II, vår lilla dashcam, kameran, alla laddare som hör till samt laddaren till aktivitetsklockan, en powerbank, adapter... Jag tror jag lägger upp allt sådant synligt i en back när vi flyger hem. 

Det blev en runda i tax free och en ny typ av Harahorn gin plus en Absolut a la Pride, innan vi satte oss i SAS lounge och bara tog det lugnt. 1,5 h innan beräknad avgång började vi vår promenad mot gaten som låg i E-piren, en bra bit i riktning mot Öresundsbron. Fördelen med de 10 minuternas promenad var att det inte var någon kö till passkontrollen, vid C-piren där vi brukar åka ifrån var det smockfullt.

Finn Viking hette vårt plan, en Airbus 321 neo LR som är nytt i SAS-flottan för året. Vi hade valt första raden, vilket innebär att alla passerade oss. Detta plan har "bara" en mittgång och till skillnad från de större med två gångar så är den främre dörren längst fram och inte vid 10:e eller så. Men så fort alla var ombord och snubben som skulle åka med Air Canada och inte SAS hade gått av igen (de två flygbolagen hade varsin avgång till Toronto med tjugo minuters skillnad, men hur går det till när de lyckas komma förbi scanningen vid gaten? Det är ju inte första gången vi bevittnat detta) och de som kommit med sena connections var ombord, då körde vi. Lite sena, men när vi väl var framme i Kanada så kom vi för tidigt (jag hann inte se min tredje film klart) och stod inlåsta en god stund innan någon reagerade på att det blev en trafikstockning ner i gate-gången.

Nåja, sen var vi redo för ett race genom flygplatsen för att komma snabbt fram till kioskerna, automaterna där man scannar sitt pass, intygar att tulldeklarationen som lämnats i förväg stämmer och slutligen fotograferas. Som kvitto får man en usel kopia som en immigrationsofficer sätter ett färgglatt streck på, sedan är det bara att hämta sina väskor på bandet, passera grön gång, lämna lappen och vips, så är man i Kanada! Nu väntade dock några osäkra minuter, skulle vi råka ut för obligatorisk stickprovskontroll av covid-19? Inom en kvart från det att man registrerat sin ankomst i automaten så skulle man i så fall få ett mejl med instruktioner om hur ett sådant test skulle gå till. Det kom inget mejl, så vi klev lättade ut i ankomsthallen. Nu återstod att få tag på lite CAD och lista ut hur vi skulle ta oss till hotellet. Bankomaten ville inte ge oss några dollar, så jag växlade några euro jag hade sedan Dublin. Köp 1.05, sälj 1.50 typ, men det kändes ju lite bättre att ha lite cash ändå. Vi tog tåget till Union station och sedan tunnelbanan 5 stationer till Collage, därefter var det mindre ån 200 m  promenad till Holiday Inn. Google Maps ansåg att de tre milen från flygplatsen skulle ta en timme med taxi, så tåget kändes bra ut flera synvinklar. 

Återkommer i morgon med våra äventyr,  men vi kan väl säga att det luktar maja i vartannat gathörn (Amsterdam är dessutom Torontos vänort) och på McDonalds samlas riktigt konstiga människor. Plus Berglunds. 

Och klockan halv tre i morse kom jag på att jag glömt kolla skräpmejlen, men inte heller där hade vi fått mejl från myndigheterna. Det tackar vi för. 

Tags:

Allmänt | Obegripligheter | Resor

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Om oss

Läser du det här så tror vi att du redan känner oss, då vi inte haft för avsikt att sprida bloggen utanför den närmsta kretsen av familj och vänner. Är det så att du har hittat hit ändå och vill läsa, så skrivs bloggen av Johan & Kristina, två amerikafarare från Skåne.

 

 

Datum när vi gjort inlägg

<<  augusti 2022  >>
tiontofr
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

View posts in large calendar