Avstickare till Turlock, Kalifornien

by Kristina 28. juni 2014 23:17

Den 30 juli 1872 föddes i Geddastorp, Vankiva socken en flicka som döptes till Annette. Hon föddes som barn nummer sex till torparen Åke Svensson och hans hustru Maja Månsdotter. Maja födde totalt tio barn, varav sex levde till vuxen ålder. Annette emigrerade till USA 1893 och hamnade i Boston. Några år senare kom ytterligare två systrar över, även de till Boston. Det var Emelie som sedan amerikaniserade sitt namn till Emma, och Kristina som efter några år återvände till Vankiva socken. Den fjärde systern Hanna, kom att bli mor till Johans morfar.

Förr tappades våra emigranter bort när de väl nått amerikansk mark, men nu kan man via ett otal sökmotorer på internet och ännu fler frivilliga släktforskare hitta nästan vad som helst och varje gång man får napp blir man glad! Det underlättar förstås om efternamnet inte är helt vanligt när man söker. Annette hittade jag senare i ett vigselregister i Massachusetts, 1911 gifte hon sig med John A Peterson, också han svensk. I Census 1920 återfinns de i Merced, Kalifornien och där bor de även vid folkräkningarna 1930, 1935 och 1940. 

Nästa ledtråd är uppgift från Kaliforniens dödsfallsregister, där både Annette och John står angivna som avlidna 1948. På siten find-a-grave kan man få upplysning om att de är begravda på Turlock Memorial Park. Via andra register kom vi så nära att vi hade nummer på kvarter och plats på begravningsplatsen.

Så vi bestämde oss för att åka dit! 

Av Google Maps att döma så var begravningsplatsen stor, men friskt vågat, hälften vunnet. Det fanns ett kombinerat funeral home, blomsteraffär och information om begravningsplatsen fick vi här. Fotona tagna "under cover"...

Vi fick en karta med oss och rådet att köra fram till där det stod 10 angivet i asfalten, parkera halvvägs mot 11, gå tjugo rader rakt ut och minsann, där var det!

Johan har hittat gravplatserna för sin morfars moster och morbror.

När vi tittade oss omkring på begravningsplatsen såg vi massor av svenska namn. En del var dock lite amerikaniserade.

Ljungquist kanske?

Även här hittade vi frimurartecken, och väldigt udda efternamn. Mr Bridegroom och 

mr Gotobed med hustru.

Hur gick det då för Hanna, systern som stannade kvar i Skåne och som kom att bli Johans morfars mor.

Hon gifte sig 30 december 1890 med smeden Jöns Olsson, den 10 januari 1891 fick paret sitt första barn, sonen Nils Herman. De fick tio barn, varav en son som var dödfödd. Ytterligare fyra av barnen dör tidigt, däribland Nils Herman som liksom systern Agny Maria dör i difteri i mars 1902. I juli 1903 avlider Annette Frideborg i engelska sjukan, 2,5 år gammal. Nästan 11 år gammal blir Agnes Frideborg, hon avlider i tuberkulos 1915. Då har Hanna redan lämnat jordelivet, då hon drabbats av cancer och avlider i mars 1914. Jöns får också vara med om att sonen Georg Martin dör 31 år gammal 1926, innan han själv avlider 1939. Året därpå blir dottern Frida Johanna påkörd av en bil och skadar sig så illa att hon också dör, endast 31 år fyllda. Livet i gamla Sverige kunde verkligen vara hårt och grymt.

Gravstenen på bilden nedan står bredvid Finja kyrka.

 

Tags:

Allmänt | Obegripligheter | Resor

Hemma igen, sedan länge...

by Kristina 28. juni 2014 15:15

Nu är till och med de sista räkningarna sedan resan betalda, så nu är det verkligen dags att vi avslutar denna resa genom att lägga in lite foton...

Utsikt från Trädhuset ut över Finjasjön. Hässleholms kommun är också väl värt att besöka!

Tags:

Allmänt

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Om oss

Läser du det här så tror vi att du redan känner oss, då vi inte haft för avsikt att sprida bloggen utanför den närmsta kretsen av familj och vänner. Är det så att du har hittat hit ändå och vill läsa, så skrivs bloggen av Johan & Kristina, två amerikafarare från Skåne.

 

 

Datum när vi gjort inlägg

<<  april 2024  >>
tiontofr
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

View posts in large calendar