Besökt två nationalparker

by Kristina 21. augusti 2023 08:08

Sådär, då fanns det lite batteri i plattan igen. I går räckte inte energin ens till en runda Candy Crush... 

Det blev mycket död och elände i går, men nu kan vi "allt" om vad som hände i Gettysburg 1-3 juli 1863. Besöket inkluderade en film, en cykloramamålning, museum och en två timmars bussrundtur runt slagfältet och också en glimt av Ike Eisenhowers hemma farm. Cyklorama, vad är det? En fantastisk oljemålning i 360 grader som målades redan på 1880 talet och som var ute på turné då. Bland annat sade annonser i Bostontidningarna att "alla" har sett den. För 15 år sedan hamnade den här, renoverad, och med tillägg av fysiska föremål blev det tredimensionellt. Så häftigt.

Vi fick lära oss att inbördeskriget handlade mer om hur man ansåg att de nya områdena i väster skulle ställa sig till slaveriet än att de befintliga nord- och sydstaterna hade olika tankar om det.

Under bussturen fick vi se minnesstenar vid de olika platserna där man stred. Unionen, nordstaterna, som "vann" kom tillbaks 1888, på 25 års dagen, och placerade ut stenar för de olika regementerna. Sydstaterna väntade i 25 år till innan deras stenar kom upp. Sist var dock Tennessee vars sten kom upp 1982, med hjälp av privata investerare. I Pennsylvanias monument (det största) kunde vi gå upp och se långt ut över vidderna.

Vi hoppade över den tänkta loppmarknaden, det var en halvtimmes körning åt fel håll. Istället styrde vi kosan mot flight 93 national memorial, ute på landsbygden i Pennsylvania istället för Capitolium i Washington DC som Al Quaida hade tänkt den där dagen i september 2001. Tack vare en försening på en halvtimme och det faktum att passagerarna och besättningen som tvingades längst bak i planet tog de airphones som fanns där och ringde hem och då fick information om vad som hänt i New York. De beslutade då att kämpa och det gjorde de så bra att planet gick ner där istället för på tänkt plats. Man får rysningar, minst sagt. Planet gick ner upp och ned...

Lägger till mer här senare, nu frukost!

Är nu i Pittsburgh och har uruselt wifi, så uppdateringen får sannolikt vänta ett par dagar. Kan dock konstatera att omgivningarna här är sådana att vi tömde bilen på allt utom filten vi har med för att täcka vårt bagage i bilen. Med tanke på de personer som höll till under motorvägen och som vi passerade på väg till livsmedelsbutiken så skulle vi kanske tagit in den också. Nåja, nu är vi beredda i morgon när vi ger oss ut på lite sightseeing. Förresten, vår "lilla" Nissan tankades för 50 dollar i dag och det hade fått plats mer. Det visar sig att tanken rymmer 19 gallon, 71,9 liter! Dyrast bensin på resan hittills, drygt 1 dollar per liter.

Tags:

Allmänt | Resor

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Om oss

Läser du det här så tror vi att du redan känner oss, då vi inte haft för avsikt att sprida bloggen utanför den närmsta kretsen av familj och vänner. Är det så att du har hittat hit ändå och vill läsa, så skrivs bloggen av Johan & Kristina, två amerikafarare från Skåne.

 

 

Datum när vi gjort inlägg

<<  april 2024  >>
tiontofr
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

View posts in large calendar