Nordjylland

by Kristina 3. september 2020 06:07

För första gången har vi kört bil in i Danmark över en landgräns - utan att passera Öresund :). Vi fick visa våra pass, men för övrigt var det inga konstigheter. Vi har ännu inte sett mer än ett handfull svenskregistrerade bilar på vår resa sedan vi lämnade färjan i Gdynia och fram tills i förrgår inte en enda. 

Vi har ju vant oss med att använda munskydd i offentliga sammanhang under resan, men det känns trots det bra med valfriheten att kunna gå in på en restaurang eller på hotellet utan att behöva maskera sig. Jag hade det ändå när vi stannade för kisspaus på ett rastställe - det kändes okej där. 

Besökte Serritslev, dit Johans mm mf for på 1860 talet från Norra Mellby för att arbeta och träffade en flicka från trakten som blev med barn, 1873 föddes Jakobina Elvina Kristina, Johans mm m. Gissa på hur många sätt skånska präster kan stava det ortsnamnet. Familjen fick sedan barn både på Jylland och i Finja och man flyttade ett par gånger fram och tillbaka innan det blev Skåne för gott.

Jakobina kom att flytta ganska många gånger, inte så långt men hemma hos oss kan det ändå innebära skutt mellan tre, fyra församlingar. Nu bor det ca 400 personer i Serritslev och orten syns inte på vår medhavda Europakarta. Vi fortsatte till Vrå, fär bor ca 2 500 personer i dag. Eftersom var och varannan tycktes heta Christensen och det egentligen bara var ett tecken på att "alla" i förra generationen döptes till Christian får jag hem och forska vidare på de danska anorna. Jag måste komma över mina svårigheter att hitta rätt i de digitaliserade böckerna. Bägge kyrkogårdarna var väl omhändertagna och man hade utnyttjat återlämnade gravplatser att anlägga fantastiska insektsglädjande platser. Mängder av fjärilar, humlor och bin flög runt - och det är vackert med en liten bit vildvuxen äng mitt i allt det andra.

Lunch blev det på Hjörring kro. Resans bästa: Luksus stjerneskodt. Rödspätta, räkor, torsk, rökt lax och stenbitsrom  på en brödskiva och gott om hemmagjord sås. Fantastiskt för både öga och gom.

Sedan körde vi till Skagen, där jag plaskade lite i ett iskallt Kattegatt. Eller var det i Skagerakk? Det till vänster... 

Vi har övernattat på Scandic i Ålborg och meddelat katthotellet att vi kommer redan i morgon bitti och hämtar våra grabbar. Astrid räknar med 53 mil till Kyrkogatan härifrån. Så något stopp till för lite shopping av dansk mat, sedan ger vi oss av österut och avslutar sommarresan 2020 utan jetlag.

 

Tags:

Allmänt | Resor

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Om oss

Läser du det här så tror vi att du redan känner oss, då vi inte haft för avsikt att sprida bloggen utanför den närmsta kretsen av familj och vänner. Är det så att du har hittat hit ändå och vill läsa, så skrivs bloggen av Johan & Kristina, två amerikafarare från Skåne.

 

 

Datum när vi gjort inlägg

<<  juli 2021  >>
tiontofr
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678

View posts in large calendar