Brno, Tjeckien

by Kristina 23. augusti 2020 18:25

Lämnade ett regntungt Krakow i morse, men om det blev åska i natt så hörde vi inget av den. Körde ungefär en timme till Auschwitz, där vi kom att tillbringa 3 timmar med en ödmjuk och lågmäld guide och en grupp om 15 personer. Vi hörde vårt eget modersmål och inledde ett samtal med två män "norrifrån" som var i en liten ort 10 mil öster om Krakow för att installera en svenskbyggd maskin. I övrigt hörde vi danska, franska och holländska bland våra medresenärer. 

Det är jättesvårt att bearbeta informationen man får till sig, att 1,1 eller 1,2 miljoner människor mördades här under en period av 3-4 år. Måtte det aldrig hända igen.

Vi bokade i går övernattning i Brno i kväll och Prag de kommande två nätterna. I kväll en frinatt med hotels.com, inkl. en flaska vin, gratis parkering, gratis Wifi samt frukost. Det såg lite ruffigt ut i kvarteret när vi svängde av, så Johan var med rätta tveksam, inte minst till en skylt som vi kunde gissa betydde hotellparkering som ledde ut i ett buskage, men hotell Avanti känns som en "dold pärla" och receptionen uppvisade en helt annan bild än kvarteret 400 m härifrån. Parkering fanns också att få på en stor plan framför hotellet, så det kändes också bra.

På väg in i Brno, andra största stad i Tjeckien, mötte vi ett ånglok med en vagn. Först kom en polisbil, som vi uppfattade det gjorde vägen fri, sen kom ett enormt ångmoln och Johan kastade sig över luftreglaget för att ändra så att vi inte skulle ta in luft utifrån.

En rolig (?) grej hände förresten när vi skulle parkera vid Auschwitz. På väg in mot den officiella parkeringen försökte minst två män från andra parkeringar vinka in oss, och när jag skulle stänga av ljudet till Spotifylistan så tryckte jag på en annan knapp vilket ledde till att klimatanläggningen hamnade på autoläge och började väsnas, så det innebar att vi höjt röstläget mot varandra när vi slutligen hamnade rätt  (vad har du gjort,  jag vet inte, fixa, jag kan inte) och Astrid II fick panik och började nervöst säga "jag förstår inte vad du säger" och berättade därefter vilka kommandon hon kan förstå...  Det ordnade sig. Johan hittade rätt knapp innan jag hann kolla i instruktionsboken. Astrid stängdes av...

Tags:

Allmänt | Obegripligheter | Resor

Powered by BlogEngine.NET 1.5.0.7 - Old School Theme by n3o Web Designers

Om oss

Läser du det här så tror vi att du redan känner oss, då vi inte haft för avsikt att sprida bloggen utanför den närmsta kretsen av familj och vänner. Är det så att du har hittat hit ändå och vill läsa, så skrivs bloggen av Johan & Kristina, två amerikafarare från Skåne.

 

 

Datum när vi gjort inlägg

<<  april 2024  >>
tiontofr
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

View posts in large calendar